Blendle lanceert journalistieke publieksprijs: de Gouden Pen

de Volkskrant, nrc.next, Quote, Humo en 360 eerste winnaars

Nederland is een journalistieke prijs rijker: vanaf vandaag wordt elke maand de Gouden Pen uitgereikt aan het populairste artikel van de maand. Aan het eind van het jaar dingen alle maandwinnaars naar de Gouden Pen 2014. De prijs is een initiatief van Blendle, dat met terugwerkende kracht ook de winnaars van de eerste zes maanden sinds haar lancering bekend heeft gemaakt. De Volkskrant is de grote winnaar met twee Gouden, één Zilveren en één Bronzen Pen. 

“Alle belangrijke prijzen worden door jury’s uitgereikt”, zegt Blendle-oprichter Alexander Klöpping. “Daar is niets mis mee, maar vrijwel elke andere sector heeft ook een publieksprijs – denk aan de Televizierring. Die ontbrak nog in de journalistiek.”

“Elke maand springen in de verkoopstatistieken van Blendle een aantal kranten- en tijdschriftenartikelen er erg uit. Het zijn vaak langere stukken: achtergrondverhalen en analyses — met andere woorden: diepgang die niet gratis online te vinden is”, aldus Klöpping.

Welk artikel gewonnen heeft wordt berekend aan de hand van een formule die rekening houdt met het aantal verkochte artikelen (waarbij goedkopere artikelen in het voordeel zijn), de totale omzet (waarbij duurdere artikelen in het voordeel zijn) en het aantal mensen dat na de aankoop geld terugvroeg (“Om koppen die hun belofte niet waarmaken extra te straffen”, aldus Klöpping).

In het medailleklassement wordt de Volkskrant tot nu toe gevolgd door nrc.next, Quote, Humo en 360. De winnaars zijn te vinden op http://www.goudenpen.nl.

Begin 2015 zullen de winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Gouden Pen van 2014 bekend gemaakt worden tijdens een evenement in Amsterdam.

Voor de maandwinnaars tot nu toe check www.goudenpen.nl.