Belgische Gazetten & Boekskes in Blendle

– Door Thomas, Strateeg

We proberen Blendle elke week een beetje leuker te maken. Wekelijks schrijven we op wat we uitgespookt hebben, voor wie het tof vindt. De max!

Ieder zichzelf respecterend Nederlands bedrijf heeft een kantoorbelg nodig. Iemand die je kan uitlachen omdat-ie gekke woorden gebruikt, omdat zijn land nòg maar eens ‘Wereldkampioen Regeringsvormen’ werd, of omdat ze opnieuw niet aan een groot voetbaltoernooi mogen deelnemen. Naar het schijnt krijg je er ook subsidies voor.

Bij Blendle ben ik die persoon.

Er zijn verschillende manieren om de heimwee naar mijn thuisland wat te temperen. Ik kan m’n vrienden vragen bier, chocolade en frieten over de grens te smokkelen. Ik kan ‘s nachts huilend in mijn bed naar de Belgische radio luisteren. En sinds vandaag kan ik – naast de stukken van De Tijd – nog meer Belgische artikels in Blendle lezen.

image

Vanaf vandaag is Blendle twee bladen rijker: de krant De Standaard en het magazine Humo. Dit is het moment om als Nederlander ‘die gekke Zuiderburen’ eens beter te leren kennen. Want in the end zijn we krak hetzelfde. Omdat quasi niemand in Nederland Humo en De Standaard kent, geef ik beide bladen een gepaste introductie.

image

Al van bij het begin was Humo een blad ‘dat tegen de schenen schopt’. Ieder heilig huisje werd met de nodige humor gesloopt, waardoor het blad al snel beroemd werd in Vlaanderen. Sommigen beweren dat de humor en stukken in Humo ‘typisch Vlaams’ zijn, maar dat betwijfel ik. Het blad heeft altijd een nauwe band gehad met het productiehuis Woestijnvis, van wie de programma’s (‘De Mol’, De Slimste Mens Ter Wereld’…) en figuren (Lieven Scheire, Philippe Geubels…) ook in Nederland bekend zijn. Daarnaast heeft Humo ook een uitstekende muziekredactie en werd op de tweejaarlijkse Humo’s Rock Rally de carrière van zowat elke Vlaamse muziekgroep gelanceerd. The Black Box Revelation? Check. Deus? Check. Balthazar? Check. Das Pop? Check. Milow? Check. Een soort ‘De Beste Singer-Songwriter’, maar dan net een tikkeltje beter.

Lang voor er zoiets als Blendle bestond, maakte ik zelf een databank aan van de artikels die in Humo verschenen. Iedere dinsdagvoormiddag zat ik reikhalzend de uren in de klas af te tellen tot ik thuis de nieuwe Humo letter voor letter kon lezen. Daarna werd elk artikel vakkundig uitgeknipt, in een plastiek mapje geschoven en in dikke zwarte ringmappen – dezelfde die ambtenaren gebruiken – gestoken. Een vrij ingenieuze (en omslachtige) papieren databank, waarbij elk artikel van een aantal trefwoorden werd voorzien. Tot ergernis van m’n moeder ligt mijn kamer nog steeds vol oude Humo’s die ik “ooit nog ga knippen” – al zal dat voortaan niet meer nodig zijn aangezien ze nu in Blendle staan.

De Humo heb ik een paar jaar voor Knack gewisseld, tot ik onlangs tijdens een lange treinrit het blad herontdekte. Wat een frisse lay-out! En goede stukken! Dit artikel, bijvoorbeeld, over ‘het gezicht van de Eerste Wereldoorlog’. (Not, euh, Suitable For Work).

image

Ook over de andere nieuwe Vlaamse publicatie, De Standaard, ben ik enorm opgetogen. Het is de krant waar ik mee opgroeide en waarvoor ik elke dag een uur vroeger opstond – true story. In Nederland is vooral de ex-hoofdredacteur van De Standaard bekend: Peter Vandermeersch. Hij stond maar liefst elf jaar aan het roer van de krant, nadat hij er eerst al elf jaar als journalist had gewerkt. De Standaard is, net als de NRC van Vandermeersch, een (brede) kwaliteitskrant die sterk inzet op goede fotografie (met fotografen als Jimmy Kets, Frederik Buyckx, Titus Simoens…).

Een ideale aanwinst voor Blendle dus, aangezien de krant niet verlegen zit om wat innovaties. Zo lanceerde ze in 2005 Espresso, een soort light-versie van de krant. De nrc.next van De Standaard, zeg maar. Een project dat na enkele maanden werd afgevoerd, maar wel typerend is voor de drang naar innovatie bij de krant. Door de komst van De Standaard op Blendle wordt het nu eindelijk mogelijk om de goede stukken uit de papieren De Standaard op een vlotte manier te lezen en te delen. Ideaal! Dit stuk bijvoorbeeld, over waarom e-boeken het zo slecht doen in Vlaanderen.

 

>> Speeltijd <<

Mijn Nederlandse collega Marissa heeft deze tekst nagelezen en vond er negen typisch Vlaamse woorden, schrijfwijzen of uitdrukkingen in. Vind jij ze allemaal? Mail ze voor woensdag 13 augustus (23u59) naar thomas@blendle.nl en maak kans op tien euro Blendle-tegoed!

image

Volg Thomas op Twitter

TLDR:

De Standaard zit in Blendle: klik hier.
Humo zit in Blendle: klik hier.