Blendle in een nieuw jasje

Door Jesse – Frontend developer

We proberen Blendle elke week een beetje leuker te maken. Vanaf nu gaan we elke week opschrijven wat we uitgespookt hebben, voor wie het leuk vindt.

Nieuwe reader
We hadden al belachelijk veel tijd en geld gestoken in onze artikelweergave (bijvoorbeeld door meer dan 200 fonts te kopen), maar we hadden het gevoel dat het nóg beter kon.

Vandaag presenteren we met trots onze nieuwe reader:

image

De verandering lijkt misschien klein, maar het leest een stuk rustiger.

  • De reader was een lightbox, met een zwarte rand eromheen. Nu is-ie fullscreen, zodat de opmaak nog rustiger is en er meer ruimte is voor tekst.
  • Alle oranje elementen (en daar hadden we er veel van) zijn vervangen door grijstinten, zodat het artikel alle aandacht krijgt.
  • Het logo van de publicatie is verplaatst naar boven, zodat het altijd in beeld is.
  • Rechtsboven zijn de deelknoppen altijd in beeld, zodat het makkelijker is om een artikel te delen op Blendle, Facebook of Twitter.

Designers Jort en Laurens hebben het zoals Alexander zou zeggen zo gemaakt ‘dat je eraan wilt likken’. Vervolgens aan mij de nederige taak het te bouwen.
Combineren van aanbevelingen
De meestgehoorde klacht van onze gebruikers was dat in hun timeline zoveel dezelfde stukken voorbij kwamen. Da’s op zich logisch, omdat er elke dag wel een paar nieuwe briljante artikelen zijn waar iedereen het over heeft, die dus door veel mensen gedeeld worden. Maar zonde van de ruimte was het natuurlijk wel.

Vanaf vandaag worden die commentaren gebundeld, zodat je elk artikel maar één keer ziet. We tonen maximaal twee aanbevelingen – de populairste (met de meeste likes) en de meest recente.

image

Het vereiste behoorlijke aanpassingen in de API. De baarden van Erik, Lucas en Joachim zijn er behoorlijk van gegroeid. Uit frustratie heb ik de mijne afgeschoren.

Dit is een eerste stap van vele in het leuker en relevanter maken van je timeline! We zijn trouwens erg benieuwd naar je input.

Vind ik leuk
Wij vonden dat de “vind ik leuk”-functie bij eerste oogopslag te weinig laat zien wie het bericht daadwerkelijk leuk vindt. Daarom laten we nu gelijk al een aantal namen zien van mensen die het bericht leuk vindt. Wel zo makkelijk.

De nieuwe vind-ik-leuks zijn een joint effort van Rick en mij, waar Rick zo lief is geweest de vervelende laatste dingen op te lossen.

Sexy URLs
Tenslotte een nerddingetje. Een link naar Blendle zag er tot nu toe zo uit:

http://blendle.nl/#item/bnl-nn-20140730-1404694

Daaraan kon je met geen mogelijkheid zien wat je nou eigenlijk ging lezen, en de # zorgde ervoor dat zoekmachines en andere derde partijen onze artikelen minder goed konden verwerken. Daarom vanaf nu:

http://blendle.nl/i/nrcnext/marcel-zo-rollen-wij-in-oost/bnl-nn-20140730-1404694

image

Het lijkt misschien simpel, maar geloof me, Aaron (frontend), Joachim, Pepijn en Erik (backend) hebben hun weekend dik verdiend.

image
Volg Jesse op Twitter